goed voor elkaar
goed voor elkaar
goed voor elkaar
We kijken terug op een geslaagde flessenactie....
Een kijkje binnen
Ga naar het albumoverzicht
Nieuws van de leerkracht

Nieuws van de leerkracht


 

Project : China
 

School breed hebben we de afgelopen weken gewerkt aan het groot project, thema "landen".

Groep 1 heeft voor het land "China" gekozen. We hebben geleerd hoe de mensen in China leven en wat ze eten. We hebben gesproken over de Pandaberen en zelf Pandaberen getekend en geknutseld.

Samen hebben we thee gedronken en rijst gegeten met stokjes in het Chinese restaurant in onze klas. We hebben prentenboeken gelezen over draken en zelf spannende draken geknutseld.

In de bouwhoek werden prachtige Chinese huizen gebouwd.

We hebben zelfs een workshop "waaierdansen" gekregen van een "echte" Chinese mevrouw. Voor de foto's, klik hier.

Het project hebben we afgesloten met een kijkavond waarop alle papa's en mama's, opa's en oma's welkom waren. Het was een groot succes!!

Project : Ziek zijnOh wat een pech voor PomPom. Hij is gevallen. Wat nu?
Dan moet hij naar de dokter en naar het ziekenhuis!
Zo zijn we het leergesprek rond het thema "ziek zijn" gestart.
In de grote kring mocht elk kind vertellen over hun ervaring van wat ze hadden meegemaakt toen ze ziek waren. Zo kwamen we op woorden als stethoscoop, hoestdrankje, thermometer, patiënt, recept etc.
Vervolgens zijn we het prentenboek van Clavis : "De dokter" gaan lezen.
Hierin wordt uitgelegd met tekst en duidelijke prenten wat de dokter allemaal doet en welke instrumenten de dokter allemaal heeft.
In de klas is ook een thema-hoek met een ziekenhuis en apotheek gemaakt. Hierin kunnen de kinderen d.m.v. rollenspel de rollen van de dokter, verpleegster en patiënt naspelen. We hebben hele knappe dokters in de klas. De patiënt is vaak zo weer beter.
Om het allemaal nog meer visueel te maken is er een  "echte" arts in de klas geweest (de moeder van Jahnavi uit groep 2 ). Ze heeft bij ons poppen spreekuur gehouden. De kinderen mochten een pop of een beer mee naar school nemen en de dokter heeft ze allemaal onderzocht.
Voor de foto's zie hier
Verder is ook nog een" echte " ambulance op school geweest.
Best spannend, maar ook heel leerzaam.
Het ambulance personeel heeft aan de kinderen uitgelegd wat ze allemaal doen om de mensen snel en veilig naar het ziekenhuis te brengen. Daarna mochten de kinderen zelf in de ambulance zitten en dat was echt stoer!


Voor de foto's zie hier

Thema voorleesontbijt

Lekker luisteren naar een verhaaltje. Dat is wat ieder kind graag wil. Voorlezen bevordert de taalontwikkeling. Daarom doet de Wiekslag elk jaar mee met de nationale voorleesdagen.
De kinderen en de juffen komen dan gezellig in hun pyjama naar school om samen te ontbijten. Lekker warme broodjes van bakker Ammerlaan met een plakje worst van slager De With.
Na het ontbijt hebbende kinderen een workshop gekregen over  het themaboek "Een huis voor Harry". De mevrouw van de bibliotheek heeft het verhaal interactief voogelezen zodat alle kinderen hierbij betrokken werden. Super leuk !
De kinderen van groep 6 hebben deze week bij de kleuters voorgelezen en ze hebben laten zien dat ze dat heel goed kunnen. De kleuters vonden het heerlijk om naar ze te luisteren.
Verder hebben de juffen deze week  ook extra veel voorgelezen.


Voor de foto's zie hier


Sint en Piet

Het thema herfst is afgesloten en we zijn  nu druk met het volgende thema : Sinterklaas.
De stoomboot  vol  met cadeautjes vertrekt zeker 100 keer per dag  in de klas op weg naar Nederland. De kinderen vinden het heel leuk om zich als Piet of  Sint  te verkleden en om dan aan alle kinderen  grote, kleinere en  kleinste cadeautjes uit te delen.


De kinderen mochten hun schoentje zetten. Die nacht waren de  rommelpieten op bezoek geweest. Dit was reuze spannend.

Voor de foto's klik hier.
Elke dag zingen we Sintliedjes bij de haard wat het een hele gezellige, knusse tijd maakt.
Afgelopen maandag hebben we samen met de bakker kruidnootjes gebakken. We hebben geleerd dat we een recept nodig hebben en dat we meel,  boter en bruine suiker moeten wegen op een weegschaal. Daarna moeten alle ingrediënten  goed gekneed worden , om er vervolgens kruidnootjes van te maken. Ze waren heel erg goed gelukt , en alle bakpieten hebben hun  eigen kruidnootjes heerlijk opgesmuld.
Afgelopen dinsdag was een belangrijke dag voor alle hulppieten  groep 1. Alle hulppieten waren ingezet om hun pietendiploma te behalen.  Ze moesten hiervoor pakjes in de schoorsteen gooien en met cadeautjes over de daken lopen en springen. En natuurlijk heel hoog op de daken klimmen. En...alle hulppieten zijn geslaagd voor hun diploma.
Gefeliciteerd . Voor de foto's klik hier


De herfstDe herfst is een thema dat de kinderen altijd erg aanspreekt.
Alle veranderingen in de natuur spelen zich af in de directe omgeving van de kinderen. We zijn dit thema gestart met de bomen.
De bomen hebben wortels, boomschors, takken en aan de takken waren de blaadjes eerst groen maar verkleuren ze in de herfst naar de mooie vijf herfstkleuren rood, geel, groen, oranje en bruin. Als we dit onderwerp met elkaar in de kring bespreken maken we er een mindmap van zodat we alles goed kunnen onthouden en met elkaar kunnen verbinden.We zijn met de groep naar het bos gegaan en hebben daar grote, kleinere, kleinste takken verzameld en ze ook vergeleken van dik naar dun.Voor de foto's klik hier.
We hebben herfstblaadjes verzameld en het volgende lied geleerd :

5 herfstblaadjes hangen aan een tak.
"Hé "denkt de wind, als ik die nu eens pak.
Dan vult hij zijn wangen, zijn wangen worden rond.
En hoei, hoei, hoei, hup vliegt het blaadje,
En valt hoepla op de grond. 


4 herfstblaadjes hangen aan een tak.
"Hé "denkt de wind, als ik die nu eens pak.
Dan vult hij zijn wangen, zijn wangen worden rond.
En hoei, hoei, hoei, hup vliegt het blaadje,
En valt hoepla op de grond.


enzovoorts met 3, 2 en 1.

Momenteel zijn we druk bezig met de herfstdieren.
We hebben een egeltje in de klas op bezoek gehad en we gaan nu over de  spinnen leren en zelf spinnen  knutselen.
We zijn deze week ook op kabouterpad geweest. We hebben leuke spelletjes gespeeld waarbij we spelenderwijs bezig zijn geweest met de natuur. (Met een spiegeltje de sporen onder de hoed van  een paddenstoel bekeken.)
Voor de foto's Klik hier 


Bezoek aan de brandweerkazerne :


Het thema van de afgelopen weken was de brandweer. 
Op de informatieavond heeft u uitleg gekregen hoe we een thema opstarten :
We vragen eerst wat de kinderen allemaal al weten van het thema en daarna gaan we bespreken wat de kinderen allemaal willen leren over het thema. In de grote kring houden we leergesprekjes over de brandweer. (Hoe ziet de brandweerman en brandweerauto eruit ?)
Vervolgens gaan we werkjes maken zoals een brandweerauto verven, vuur maken met de mengkleuren rood en geel, blauw en geel.(Deze kleuren hebben we ook in het engels geleerd.)
We hebben een kazerne-hoek gemaakt waarin de kinderen het brandweerman uit kunnen spelen in een echte brandweerauto. Er zijn heel wat brandjes geblust door de stoere brandweermannen.
Als afsluiting van het project zijn we op excursie geweest naar de brandweerkazerne in Bleiswijk. We hebben alles wat we de afgelopen periode geleerd hebben hier in het echt gezien en het hoogtepunt was natuurlijk een ritje in de brandweerauto.
Voor de foto's klik hier.


Schoolreisje :

Dinsdag 17 september zijn we met de groep op schoolreisje naar Plaswijck geweest.
Van tevoren hebben we de nachtjes geteld en in de kring hebben we besproken wat je gaat doen als je op schoolreisje gaat. We hebben met onze stoeltjes in de klas een bus nagemaakt en samen hebben we het schoolreisje uitgespeeld.
We hebben geleerd dat je in de bus wel mag zingen: "De wielen van de bus draaien rond en rond" maar dat je niet mag snoepen in de bus.
Ook hebben we geleerd dat je goed bij je groepje moet blijven en als je het groepje toch kwijtraakt staat je naam en de naam van school op het kaartje wat je op je hesje hebt.
Kortom we waren goed voorbereid toen we op stap gingen naar het Plaswijck park en we hadden er reuze veel zin in. Het weer was prima en de kinderen hebben genoten van alle glijbanen, klimtoestellen, trampolines en de ballenbakken en samen hebben we lekker frietjes gegeten. Kortom het was een topdag.

Voor de foto's kunt u hier klikken. 


Korfballes :

Afgelopen dinsdag heeft korfbalvereniging Weidevogels een les gegeven aan de kleuters.
Spelenderwijs hebben de kinderen kennis gemaakt met korfbal. 
We hebben geprobeerd om de bal in de korf te gooien en hebben samen een stoer tikspel gespeeld, n.l. diamantenroof. Dit vonden de kinderen erg leuk om te doen.
De kinderen hebben een aanmeldingsformulier met een uitnodiging van korbalvereniging "De Weidevogels" mee naar huis gekregen.
Voor de foto's klik hier