goed voor elkaar
goed voor elkaar
goed voor elkaar
Een kijkje binnen
Ga naar het albumoverzicht
Nieuws van de leerkracht

Nieuws van de leerkracht

Vliegveld

Het laatste thema van dit schooljaar is aangebroken.. We werken de laatste weken rondom het vliegtuig en vakantie. We onderzoeken het vliegtuig en leren verschillende woorden die te maken hebben met het vliegveld. Ter introductie van dit gave thema zijn we met de kinderen en ouders naar Rotterdam The Hague Airport geweest. Na een korte kennismaking met de vliegjuf Saskia zijn we zelf op onderzoek uitgegaan. Zo hebben we geleerd om in te checken, zijn we door de beveiliging geweest, hebben we de verkeerstoren goed bekeken en zijn we op het platform geweest. Het was een fantastisch uitje met elkaar!


De foto's zijn hier te vinden. 
 

Blijdorp 

Op 24 mei hebben de kinderen van groep 1 een leuke natuurles gehad. Dit was namelijk niet op school of in de klas, maar in Blijdorp! De kinderen zijn in kleine groepjes met begeleiders door Blijdorp gelopen en hebben daar heel veel  verschillende dieren gezien. 

Voor foto's kunt u hier klikken! 

pasen & lente!

Vandaag zijn we het nieuwe thema begonnen. In de klas waren er echte kuikentjes die ons begroetten. De kinderen die het durfden hebben zelf ook het kuikentje vastgehouden! De kuikens blijven deze week nog bij ons in de klas. Als de kuikentjes te groot worden mogen ze weer terug naar de boer. Zo'n levend wezen is erg fascinerend voor kinderen. De kinderen leren omgaan met de natuur en zijn zich er bewust van dat ze zorg moeten dragen voor een dier. De kinderen worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid. Ze zijn er maar druk mee! 
Foto's van de kuikens zijn hier te vinden. 

Foto's van het broodjes bakken zijn hier te vinden. 
Voor de foto's van het paasontbijt, klik hier!

 

Een stem voor de kleuters!
De kleuters van de Wiekslag hebben vandaag op 21 maart ook hun stem uitgebracht op school. Op de school is namelijk een stembureau aanwezig! De kinderen hebben in de klassen gehoord op hun niveau wat stemmen inhoudt. Om het stemmen concreet te maken, mochten de kinderen ook stemmen. Niet op een politieke partij, maar of ze als eerste buiten of als eerste binnen wilden spelen. De kinderen kregen een stembiljet met daarop twee plaatjes. Onder het plaatje mochten ze het vierkantje inkleuren. Toen brak het grote moment aan, om hun stembiljet in de stembus te stoppen. Nadat alle stemmen in de stembus gedaan waren, was het tijd om de stemmen te tellen. Uiteindelijk waren de meeste stemmen voor het buitenspelen, en zijn we als eerst naar buiten gegaan. Het was een leerzame activiteit voor de kleuters waar het rekenen en culturele vorming centraal stond! 

De foto's zijn hier te vinden  

Ridders en prinsessen

Het nieuwe thema waar we over werken is het thema Kastelen en ridders. Dit thema sluit aan bij het schoolbreed project: Geschiedenis. Het thema ridders en kastelen spreekt de kinderen erg aan! De afgelopen weken zijn er al een hoop prinsessen uit torens gered en draken verslagen.  Fantasieën komen tot leven.  In de bouwhoek worden grote kastelen gebouwd, in de themahoek wordt druk verkleed en bij de kleihoek worden heerlijke riddermaaltijden gemaakt. Het is goed om op deze manier het thema te verwerken in allerlei hoeken. Natuurlijk blijft er ook ruimte voor eigen inbreng en fantasie. Om het thema nog eigener te maken, zijn we naar een echt kasteel geweest! Op woensdag 14 maart zijn we naar kasteel Haarzuilens geweest. Een van de grootste kastelen van ons land! We hebben verschillende kamers bekeken. Zo zijn we in de ridderzaal geweest, de eetzaal, de danszaal en de keuken! Het was een indrukwekkend uitje wat nog lang bij de kleuters zal bijblijven! 
De foto's zijn hier te vinden. Het album wordt nog aangevuld. 
Juffenfeest!
De juffen van groep 1 en 2 waren gisteren jarig! De kinderen mochten allemaal op het feestje komen. De kinderen en de juffen waren verkleed op school gekomen, wat zag iedereen er gaaf uit! We startten de dag in de klas. Daar werden de kinderen verwend door mooie tekeningen, knutselwerkjes en cadeautjes. Om negen uur startten beide klassen met een spellencircuit. De spellen bestonden uit: schminken en kleuren, cakejes versieren/ketting rijgen, schilden verven, paardje spelen en een echt kasteel bouwen. Na de spelletjes stond de grote verrassing klaar op het kleuterplein, er waren namelijk twee pony's op school! De moeder en oma van Chelsea uit groep 2 hebben dit voor ons geregeld. Chelsea was een grote hulp tijdens het maken van een ritje. De pony's Bonnie en Lucky waren ontzettend lief. Toen de ene klas een ritje aan het maken was, gingen de voetjes van de vloer in de gymzaal. Daar was namelijk een koninklijk bal gaande, waarna er gewisseld werd. Aan het einde van de ochtend kregen de kinderen nog een klein cadeautje mee naar huis en gingen we toeterend naar de papa's en mama's toe. We kijken terug op een zeer geslaagde ochtend. 
De foto's zijn hier te vinden 
 

Korfballes
A
fgelopen dinsdag heeft korfbalvereniging Weidevogels een les gegeven aan de kleuters. De kinderen leerden op een spelenderwijs kennis maken met de technieken die bij korfbal gebruikt worden. Zo hebben we geleerd hoe we goed kunnen gooien en vangen, maar kwam ook bijvoorbeeld rollen en reactievermogen aan bod. Het diamantenroofspel was favoriet. Op de foto's is goed te zien dat ze het erg naar hun zin hadden! 
Er wordt op zaterdag structureel korfballessen verzorgd voor de kleintjes. Dit wordt de kangoeroeclub genoemd.  


Voor foto's van onze les kunt u hier klikken!Voorleesontbijt
D
eze week staat in het teken van de Nationale Voorleesdagen. We zijn deze voorleesdagen goed begonnen met een workshop van de bibliotheek uit Bleiswijk. Een juf van de bieb heeft ons verteld over ssst de tijger slaapt. Een mooi verhaal over vriendschap en denken in oplossingen. Nadat de juf het verhaal had voorgelezen met een speciaal 'vertelkastje', gingen we spelletjes doen rondom dit verhaal. Ook hebben we het verhaal nagespeeld met instrumenten. Deze instrumenten maakten het verhaal net echt! Op woensdag mochten we in de pyjama's naar school. Dat was wel een grappig gezicht! Het leek eventjes alsof we allemaal op school hadden gelogeerd.. we gingen samen aan het ontbijt, en wat hebben de kinderen veel gegeten zeg! Ook hebben ze allemaal zélf hun brood gesmeerd en hun beleg erop gedaan. Gelukkig waren er ook een aantal mama's om te helpen waar nodig. Deze week lezen we extra voor in de klas, want voorlezen kun je nooit genoeg doen! Voorlezen stimuleert namelijk de woordenschat van kinderen, maar ook wordt de fantasie geprikkeld en leren verschillende emoties kennen. Ook worden er altijd verschillende onderwerpen besproken en ervaringen gedeeld. 

de foto's van de workshop, voorlezen van groep acht en het voorleesontbijt vindt u hier!

 

Winter
Na de vakantie zijn we opgestart met het thema winter. Toen de kinderen afgelopen maandag op school kwamen, waren juf Rona en ik nét terug van het wintersporten! Gelukkig net op tijd, want anders hadden de kinderen geen juffen op de eerste dag na de vakantie.. De juffen hadden ook een stukje van de winter mee naar school genomen. In de klas is het rijkelijk versierd in het thema. Zo is er een echte iglo, is er volop beeldmateriaal en is er echt materiaal zoals ski's en een slee. Nadat de interesse gewekt was, zijn we van start gegaan. De eerste twee weken werken we rondom het prentenboek: 'Kikker in de kou' van Max Velthuijs. Dit boek word de komende periode geheel uitgewerkt. We maken knutselwerkjes van het boek, we spelen het spel na met de knuffels aan de verteltafel en we leren een rol aan te nemen van het verhaal. Na deze weken gaan we verder met de noord/zuidpool. We gaan er een gaaf thema van maken! 
 
Kerst

De foto's van kerststukjes maken kunt u hier vinden. 
De foto's van de kerstkaarten sturen kunt u hier vinden. 


 

Sinterklaa


Vandaag was de grote dag.. Sinterklaas kwam op school! Om half negen kwamen de kinderen uit groep zeven. De kinderen hebben voor de kleuters gezorgd gedurende het sintfeest buiten. Dat was erg fijn! Nadat we lekker hadden gedanst, kwam sinterklaas naar school toe. Maar wat was dat? Sinterklaas kwam niet op zijn paard.. Maar met de tractor! Amerigo was best een beetje moe van al dat klimmen op de daken.. Dus wilde de boerin Sinterklaas naar school brengen, fijn! Toen sint aankwam, hebben we liedjes gezongen voor sinterklaas. Een paar kleuters durfden zelfs op het podium te zingen bij sinterklaas. Eenmaal binnen zijn we samen met groep 2 in de gymzaal bij sinterklaas op bezoek gegaan. Sint had over elk kindje iets in zijn grote boek staan. We hebben zijn verjaardag gevierd, nog een paar dansjes gedaan en toen was het al weer klaar. In de klas kwam er nog een pietje met ons mee. Hij vond dat we het zo goed hadden gedaan, dat we wel een kadootje hadden verdiend. Wat fijn! De kinderen kregen allemaal een doosje met playmobil. Na een glaasje limonade en een snoepje was het tijd voor de spelletjes. De mama's van Björn, Jahnavi, Sophie en Eva hebben ons geholpen. Zo hebben we Kadootjes in de schoorsteen gegooid, de was op gehangen, kunstjes voor sinterklaas gedaan, pepernoten sjoelen, met een knikker op een lepel lopen, pepernoten stapelen en pepernoten eten zonder je handen te gebruiken. Het was een heel groot feest, maar helaas is het nu weer klaar. Vanaf morgen starten we met 'Kerst'! 

Er zijn gave foto's gemaakt door Nanning. Deze kunt u hier bekijken. 
De foto's van de spelletjes en een aantal van sinterklaas vindt u hier:
ook dit jaar is sinterklaas op school geweest om onze schoenen te vullen. Hij heeft lekkere kruidnoten, cholaatjes en snoepjes in onze schoenen gedaan. Toen wij vanochtend in de klas kwamen, schrokken we ons een hoedje... Rommelpiet was ook mee gegaan! En hij heeft er een flink rommeltje van gemaakt ook! En zelfs onze schoenen waren verstopt... Gelukkig konden de kinderen heel goed opruimen, en ook de papa's en mama's hebben even geholpen, fijn! 


U kunt hier klikken voor de foto's van het schoen zetten en rommelpiet. Pietengym!
Alle pieten op een rij
Zet je handen in je zij
Strek je armen, buig je rug
Spring naar voren en terug.

1,2 hupsakee
Sinterklaasje doe je mee?
1, 2, hupsakee
Sinterklaas doet mee

Luister eens naar de muziek,
wij doen pietengymnastiek.
Luister eens naar de muziek,
Wij doen pietengymnastiek!

Ja, ja! wij hebben allemaal ons pietendiploma gehaald. Nu zijn we echte hulppieten.
De foto's van ons ''pietenexamen'' vindt u
hier!

 

De sint is aangekomen in het land. En gelukkig is het goed gegaan! De afgelopen week zijn we begonnen met het nieuwe thema. We hebben het thema 'herfst' afgesloten en zijn opgestart met thema 'Sint en Piet', een thema wat erg leeft bij de kinderen. In de ochtend bespreken we waar het sinterklaasjournaal over ging en bedenken we wat er kan gaan gebeuren. Ook de thema hoeken zijn weer aangekleed. Zo hebben we in de huishoek het grote pietenhuis, en is er een stoomboot in de klas! Het poppenhuis is omgetoverd tot het huis van sinterklaas en de speelgoedwinkel is bijna af. Kortom, het wordt een leerzaam maar vooral leuk thema! Kom gerust even bij ons kijken. 
 
 
Vandaag hebben we samen met de bakker en de mama van Tommy uit groep 3 pepernoten gemaakt. Het was een hele klus! Eerst hebben we goed naar de uitleg van de bakker geluisterd. Boter, melk, meel, speculaaskruiden, suiker, een snufje zout.. Ja we hebben alles! De mama van Joah, Jayden en Björn stopten alles in een grote kom. Daarna mochten de kinderen helpen met kneden. Toen het één grote bal was, kregen we allemaal een stukje van het deeg. Daar maakten we balletjes van, de kruidnoten. De begrippen groot/klein/veel/weinig/meer/minder kwamen bij deze activiteit goed naar voren! Toen we klaar waren, mochten we lekker gaan spelen. In de middag was het tijd om de lekkere pepernoten op te eten. Mmmmm... wat rook het lekker in de klas! Alle pepernoten waren gelukt, en ontzettend lekker! Ook hier hebben we de rekenbegrippen weer toegepast. Na het rekenen mochten we ze één voor één opeten. Wat een pepernotenfeest! Het was een hele gezellige, en leerzame activiteit. Hulpouders, bedankt! 

 

'Bibbers in je buik'

Deze week staat in het teken van de Kinderboekenweek. Een week waar we extra voorlezen en werken rondom prentenboeken. Het thema van de christelijke Kinderboekenweek is 'bibbers in je buik'. Een thema waar iedereen wel eens mee te maken heeft of heeft gehad. Iedereen is wel eens bang of vindt iets spannend. Wij hebben deze week gewerkt rondom 'de Gruffalo'. Het voorlezen aan kinderen bevordert de woordenschat, fantasie en bovenal staat het leesplezier voorop. Ook het herhalen van een prentenboek heeft voordelen. Kinderen kunnen het verhaal terughalen en voorspellen. Dit geeft ook houvast en veiligheid voor kinderen.
Ook hebben wij in de klas een nieuw leesboek gekregen! Lieve dikke juffrouw Jans. Dit boek gaat over een groep 1 die allemaal leuke avonturen beleeft. Wij vinden hem erg leuk!


 
Speelgoedochtend
Ondertussen zitten we alweer 8 weken op school. Wat gaat dat snel! Op de laatste dag voor de vakantie hebben de kleuters op de Wiekslag geluk, want dan mogen ze hun eigen speelgoed mee naar school nemen. Dat betekent: tafels en stoelen aan de kant, en spelen maar! Het samenspelen en samenwerken staat bij zo'n ochtend centraal. De kinderen leren om samen met hun speelgoed te delen, en leren om speelgoed uit te lenen. Er komen hele leuke combinaties van kinderen tijdens zo'n speelgoedmiddag. Het spel wordt echt verdiept! Hoe leuk is het bijvoorbeeld om met je eigen poppen in de huishoek te spelen? Of om een garage te bouwen van blokjes voor je eigen auto's? Ook worden er een aantal gezelschapsspelletjes meegenomen. Het is altijd, zo ook vandaag, een gezellige, leerzaam gebeuren. De kinderen genieten, en de juf ook! Voor een impressie, klik hier!


 
Herfst!

Brrrrrrr.... het was best fris vandaag! Maar wij laten ons niet tegenhouden door kou en regen! De stoere kleuters van CBS de Wiekslag hebben namelijk vandaag een kabouterochtend gehad. Om 8.45 liepen wij in de rij richting het bos. Onderweg vonden we een boomstam met paddenstoelen en schimmels erop! We hebben deze grondig bekeken en liepen vervolgens het bos in. Toen begon het langzaam te regenen... Gelukkig liepen we onder de bomen en werden we een klein beetje nat. Eenmaal bij de spelletjes zijn we vlug begonnen. Er waren verschillende spelletjes die gespeeld werden. Zo kon je takken meten, blaadjes bij de goede boom zoeken, kaboutersoep maken en met een spiegeltje onder de paddenstoelen kijken. Helaas begon het nu wel echt hard te regenen en zijn we terug naar school gegaan. Eenmaal aangekomen hebben we de warme kring opgezocht en hebben we elkaar verhalen verteld over de spelletjes. Welk spelletje vond jij het leukst? Hè dat spelletje hadden wij niet gedaan, hoe ging dat? De kinderen leren elkaar steeds meer complete vragen stellen: dus niet, was het leuk? Maar: Was het leuk om het spelletje te spelen in het bos? In de klas hebben we nog een lekker bekertje limonade gedronken en een snoepje opgegeten. Het was een gezellige, knusse, kleuterochtend!

Het fotoalbum is aangevuld. Voor foto's klik hier!De bladeren vallen van de bomen, het regent iets vaker, het wordt kouder, er komen bijzondere dieren voorbij; kortom de herfst is begonnen! Dit thema gaan we de herfstvruchten leren, en maken we kennis met de leefgewoonten van dieren. De woorden winterslaap, voorraad en verzamelen zullen vaak voorkomen! Op rekengebied koppelen we dit thema aan verschillende activiteiten met kastanjers. Met behulp van de kastanjes, eikeltjes en nog veel meer leren we om te sorteren op soort, grootte, kleur en vorm. De afgelopen maand hebben we al verschillende vormen geleerd; zo weten we ondertussen goed wat een cirkel, een vierkant, een rechtoek en een driehoek zijn. Dit wordt gedurende het jaar ook nog veel herhaald. Met het thema herfst maken we ook kennis met Bas(Dagmar Stam). Bas is een jongen die veel avonturen beleefd. A.d.h.v. de bijbehorende praatplaat leren we stapsgewijs meer over de herfst. Verschillende taalspelletjes komen hier ook aan bod. Om de kinderen warm te maken voor dit thema, hadden we gister een echte egel in de klas. We hebben goed naar de egel kunnen kijken en hebben er veel over geleerd. Wist je bijvoorbeeld dat een egel alleen wormpjes, slakjes en andere diertjes eet? Dat een egel zich nu vol gaat eten om daarna heel erg lang te gaan slapen? Om goed voor 'Stekeltje' te zorgen, hebben we buiten rupsjes en wormpjes gezocht. Ook vonden er een aantal kinderen slakjes. Toen we Stekeltje goed hadden bekeken, is hij lekker in zijn donkere holletje gekropen. Om het thema meer van de kinderen te maken hebben we bedacht dat het leuk is om een kabouterbos te maken. Thuis mogen de kinderen ook spullen meenemen van de herfst (zelf gevonden spullen, kleding, knuffels, boekjes e.d.) We kijken uit naar een heel gaaf thema!

De foto's van de egel zijn hier te vinden.


 
De bakker

vandaag sluiten we het thema 'de bakker' af. We hebben een heel fijn thema gehad met elkaar. Samen hebben we het thema eigen gemaakt! Als afsluiting van het thema heeft Ninke, de moeder van Tommy uit groep 3, samen met de kleuters een heerlijke taart gemaakt! In de middag hebben we deze lekker appeltaart opgegeten. De foto's zijn hier te vinden.
55

Sinds de zomer werken we op school over de bakker. We hebben al veel geleerd! Zo weten we bijvoorbeeld wat een bakker allemaal voor lekkers maakt, en dat bruin brood gezond is! In de klas hebben we een echte bakkershoek waar we zelf heerlijke taartjes kunnen maken. We werken dit project vanuit het boek: 'De bakker' van Liesbet Slegers. In dit boek wordt op kleuterniveau alles uitgelegd. De prenten in dit boek zijn erg sprekend en zijn ook terug te vinden in de klas. De kinderen zijn erg betrokken en dat is ook te zien aan al het lekkers wat de kinderen thuis maken. Het weekend wordt goed benut om samen met ouders te bakken. Deze activiteiten zorgen ervoor dat kinderen nog meer in het thema groeien. Op school laten ze het doosje zien van wat ze hebben gemaakt. Ook leggen de kinderen stap voor stap uit wat ze hebben gedaan.
Om alles in het echt te ervaren, mochten we op bezoek komen bij de bakkerij van bakker  Ammerlaan. We hebben erg veel gezien. Zo hebben we bijvoorbeeld gezien hoe er slagroomtaartjes, appeltaartjes en allerlei lekkers wordt gemaakt. Als afsluiting mochten de kinderen ook zelf aan de slag. De bakker had allemaal lekkere koekjes klaar gelegd, die wij mochten versieren. De vorm van het koekje was een dolfijntje. De kinderen mochten het koekje versieren met smarties, rozijntjes, nootjes en suikertjes. Dat wordt smullen! Op de foto's is te zien hoe de kinderen hebben genoten van alles!

Vandaag zijn we gestart met het nieuwe thema 'De Bakker'.
Pompom is jarig geweest en wie jarig is? Trakteert! Pompom wil graag een cake bakken voor zijn verjaardag. Alleen hij weet niet zo goed hoe hij dat moet doen.. Gelukkig willen de kinderen van groep 1 en de juf Pompom graag een handje helpen. Eerst bekijken we welke ingrediënten we nodig hebben voor een heerlijke cake. Daarna vertelt de juf stap voor stap hoe ze de cake moeten maken. De kinderen helpen erg goed. Ook als we een probleem hebben komen we er samen uit! De komende weken zullen in het teken staan van de bakker. Ook zullen we een uitstapje maken naar de bakker.  In de klas komen er steeds meer spullen en plaatje van de bakker. De klas wordt op deze manier een leeromgeving van en voor de kinderen. Spelen staat ook centraal dit thema. Spelen bevordert de zelfstandigheid, het nemen van intiatieven, het oplossen van problemen, plannen en fantaseren. Maar bovenal is spelen belangrijk voor de sociale, de cognitieve en motorische ontwikkeling (de wereld van HJK). Vanuit deze gedachten wordt elk thema ingericht.

Foto's vindt u hier

 

Schoolreisje

We kijken terug op een geslaagd schoolreisje. Om half tien stond de bus klaar om te vertrekken.  Nog even naar de WC, onze gele pet op en een naamkaartje. Het ritje in de bus was erg gaaf! Toen we aankwamen bij Plaswijckpark heeft de buschauffeur ons uitgezwaaid: 'Tot straks'! Nadat we samen een foto hadden gemaakt zijn we in groepjes uiteen gegaan. In het park zijn veel plekken waar je lekker kunt spelen. Zo is er een kleine en een grote verkeerstuin, een grote binnenspeeltuin, een treintje, springkussens, etc. We hebben zelfs ook wat dieren gezien! Om half twaalf hebben we lekker patatjes gegeten en een pakje limonade gedronken. Vervolgens mochten de groepjes nog even op stap en om half twee kregen we een lekker ijsje. Toen we terug naar huis gingen, stond daar ineens een echte dubbeldekker! Moe maar voldaan zijn we teruggekeerd naar school. Daar stonden de kinderen van groep 7 en 8, en onze pappa's en mama's ons toe te zwaaien. Het was een heel geslaagd schoolreisje.  U kunt de foto's terugvinden in het fotoalbum.  Of u kunt hier klikken. Veel plezier!


 

Welkom in groep 1!

De eerste week in groep 1 is alweer voorbij. Wat is het snel gegaan! Op dit moment hebben we 11 kinderen in groep 1. Elke maand komen daar een paar kindjes bij, gezellig! We hebben deze week ontdekt wat er allemaal in de groep te zien en te doen is. Zo weten we nu waar we onze jas moeten ophangen, waar we moeten plassen en ook welke stoel van jou is. Oo0
k hebben we mooie verhalen gehoord uit de Bijbel.
Ons eerste werkje hebben we op de deur geplakt.


'

'Ik hoor erbij''


Deze week hebben we het volgende versje geleerd:

'1,2,3,4,5,6,7,8,9,10
laat je vingers maar eens zien
10,9,8,7,6,5,4,3,2,1
Wat een pech, al mijn vingers zijn weer weg..
Kiekeboe!'

Voor een aantal foto's kunt u hier klikken.