goed voor elkaar
goed voor elkaar
goed voor elkaar
Een kijkje binnen
Ga naar het albumoverzicht
Nieuws van de leerkracht

Nieuws van de leerkracht


Pasen:

Broodjes bakken samen met de bakker


Samen met de bakker Ammerlaan hebben we heerlijke broodjes gebakken voor het Paasontbijt.
Alle broodjes waren goed gelukt zodat we daar bij het Paasontbijt heerlijk van konden smullen!


Voor de andere foto's klik hier

Thema LenteVandaag zijn we met het nieuwe thema 'Lente' gestart :
Voor dit thema hebben we deze week kuikentjes in de klas om te verzorgen.

Voor de foto's klik hier

Ridders en kastelenNa de voorjaarvakantie zijn we verder gegaan met het thema ridders en kastelen. Dit is ons thema voor het gezamenlijke project. In de grote kring zijn gaan praten over wat we allemaal al weten en wat we willen leren over de ridders en kastelen.
Sommige kleuters konden al heel veel vertellen over de ridders m.n over hoe stoer ze eruitzien. We hebben geleerd over het uiterlijk van de kastelen zoals de slotgracht en de ophaalbrug en de kantelen. Maar ook waarom de mensen in een kasteel woonden en waarom er ridders waren.  We hebben geleerd dat je eerst een schildknaap bent en veel moet leren om ridder te worden Je wordt pas ridder als de koning je tot ridder slaat. Verder hebben we kastelen en zwaarden geknutseld en schilden geverfd. De huishoek is omgebouwd in een kasteel en er worden dagelijks  jonkvrouwen beschermd door de ridders en riddergevechten gehouden om de koning te vermaken.
Deze week zijn we op excursie geweest naar kasteel Haarzuilen om een kasteel in het ”écht’ te zien. En dat is toch veel leuker en leerzamer dan een plaatje in een boek of op het digibord. Wat een mooi groot kasteel met een echte gracht en poort en heel veel torens. De kinderen hadden hun ridderpak/prinsessen jurk of koningspak aan en ze pasten helemaal in het plaatje. We zijn op de hoge trap van het kasteel geklommen om samen door de poort het kasteel in te  lopen We hebben samen de ridderzaal gezien met een gouden dak(plafond) en daarna zelfs gedanst in de balzaal. De ontvangstzaal met alle mooie schilderijen en beelden en gekleurde ramen( glas in lood) waren ook heel indrukwekkend. Kortom het was een leuke en leerzame ervaring . Voor de foto’s klik hier. We gaan deze week nog verder met het thema om het vervolgens gezamenlijk met de hele school op donderdag 22 maart af te sluiten met een kijkavond waarop u van harte welkom bent om naar alle knutsels en mooie bouwwerken van kastelen te komen kijken.


Juffenfeest 
We hebben samen een heel leuk juffenfeest gevierd met als thema ridders en prinsessen. We hebben zelfs een rondje op de lieve pony’s van Chelsea ‘gereden. Iedereen vond dit geweldig. Kijk maar naar de foto’s !!.
 
Het was een hele gezellige dag!
Voor de foto's klik hier.


Voorleesontbijt.

Woensdag 24 januari hebben de kleuters, en de kinderen van groep 3  meegedaan met het nationale voorleesontbijt. De kinderen mochten in pyjama naar school komen, en hun liefste knuffel meebrengen. De kinderen kwamen  enthousiast in een leuke prinsessen pyjama, schattige zebra oncy  of stoere Spiderman pyjama op school.  Bakker Ammerlaan, de bakker waar we eerder dit jaar op bezoek geweest zijn, had voor ons heerlijke broodjes en krentenbollen gebakken. Deze hebben we samen heerlijk opgesmuld. Tijdens het ontbijt hebben de kleuters geluisterd naar het, door hun zelf uitgekozen, prentenboek van Lars de ijsbeer. Na het ontbijt hebben de kinderen een workshop gekregen over het winnende prentenboek van 2018 ;  'Ssst de tijger slaapt '. De juf van de bibliotheek ging samen met de kinderen het prentenboek uitspelen en alle kinderen werden hierbij interactief betrokken. Aspecten als blij, boos  zijn , voelen , dierengeluiden na doen met de instrumenten kwamen aan bod . En tot slot werd er op muziek gedanst. Het was een  leuke ochtend.
Voor de foto's   zie hier

    
Noord- en Zuid-pool

Na de vakantie zijn we gestart met het project "De noord- en zuid-pool".
In de grote kring hebben we besproken wat we allemaal willen leren van dit thema.
We willen leren welke mensen en dieren er wonen en hoe ze allemaal leven. In de klas is de huishoek omgebouwd in een noordpool-hoek. Er staat een iglo waarin de kinderen zich als Eskimo en ijsbeer kunnen verkleden.  Ook kunnen ze vissen vangen en het leven van een Eskimo op de noordpool naspelen.
Dat dit thema bij de kleuters leeft blijkt uit het enthousiasme waarmee ze hun speelgoed-ijsberen,-pinguïns,-walvissen etc. mee naar school brengen om deze noordpool-hoek te vullen.
Tijdens de werkjes maken we pinguïns en stempelen we iglo's met verf.
In de rekenhoek meten we de verschillende ijsberen op, van groot naar klein, met behulp van de meetlat.
We starten met de nieuwe engelse methode "Groove me".  Samen met Bobo leren we engelse woorden en liedjes op het digibord over de winter.


Bezoek aan zorgcentrum De Tuinen:

Vandaag hebben de kinderen een kerstkaartje bezorgd aan de mensen van het zorgcentrum De Tuinen. Iedereen heeft hier van genoten.
Voor de foto's Klik hier


Samen kerststukjes maken:Terwijl de Sint nog maar net op de boot naar Spanje terug ging stond bij ons de kerstboom al weer in de klas.
De ramen zijn leuk beschilderd met kerstvoorstellingen door de klassen-moeders en de kerstboom met de lampjes aan was de start voor het nieuwe thema "Kerst".
Kerst is altijd een gezellige knusse periode. We leren  de kerstliedjes voor het kerstfeest en de kinderen spelen het kerstverhaal uit in de huishoek.
Vandaag hebben we kerststukjes gemaakt en er kwamen hele mooie creatieve stukjes uit de handen van de kinderen.
Het was een gezellige middag. Voor de foto's Klik hier.

5 December Sint op school

klik hier voor de foto's

De Rommelpieten.

                            

Sint had al een paar keer geprobeerd om op de Wiekslag binnen te komen, maar telkens ging dit mis. De ene keer stond er nog een zak met cadeautjes op het dak. En een andere keer stond er een pakje op de brievenbus…. Sint kon maar niet in school komen. Heel spannend allemaal. Nou, gisteren is het wel gelukt om binnen te komen. Niet de Sint maar de Rommelpieten. Ze hebben flink uitgepakt. …… Voor de foto's kunt u kijken op de site. Klik hier
 
 

 

Pietendiploma

Donderdag 30 november was een belangrijke dag voor de kleuters uit groep 2.
Sint had gevraagd of er soms kinderen waren die hulp-Piet wilden worden. En als je dat wilde moest je wel eerst je pieten-diploma behalen. Iedereen uit groep 2 wilde dit wel. Daarom kwamen alle kinderen donderdag in hun pietenpak naar school. Tijdens de gymles moesten ze pakjes door de schoorsteen gooien, op de daken klimmen en over smalle hoge daken lopen. Pakjes overgooien (zonder te laten vallen!) Best spannende kunstjes dus, maar vooral ook leuk. Iedereen vond het leuk om een dagje Piet te zijn .
En dan nu het goede nieuws: Alle kleuters uit groep 2 zijn geslaagd voor hun pieten diploma ! Gefeliciteerd!!!
Voor de foto's :
klik hier Kruidnootjes bakkenSamen met de bakker hebben we kruidnootjes gebakken. Eerst gingen we in groepjes met elkaar het recept lezen en alle gewichten wegen. Daarna kneden en dan…. Kruidnootjes maken. De hulp- moeders hebben ze thuis voor ons in de oven gedaan en het resultaat smaakte heerlijk.
We zijn allemaal geslaagd en hebben ons bakpietendiploma gehaald!


Voor de andere foto's klik hier


De “S” van Sinterklaas.

 Het feest van Sinterklaas voorbereiden en vieren samen met de kinderen is altijd een gezellige tijd. De kleuters komen ‘s morgens binnen en gaan eerst hun handen warmen bij de kachel.

De huishoek is samen met de kinderen omgebouwd tot stoomboot en onderin de boot is de slaapkamer van de Sint. De kinderen kunnen hier heerlijk de rol van de Sint en zijn Pieten uitspelen. Dagelijks komt de stoomboot aan en de cadeautjes worden door de kleuterpieten zelf ingepakt en aan de klasgenootjes uitgedeeld.

De lettermand is goed gevuld met alle voorwerpen die beginnen met de letter “S”.Voor de andere foto's Klik hier


De lettermand

In groep 2 wordt de lettermand aangeboden. In deze mand verzamelen we voorwerpen van thuis of uit de klas die beginnen met de doelletter, zoals deze maand de letters ‘p’ en ‘h’. Telkens als we een nieuwe letter aanbieden kijken we eerst welke kinderen deze letter in hun naam hebben. Daarna gaan we voorwerpen met deze letter in de klas opzoeken en benoemen. Vervolgens krijgen de kinderen de opdracht om thuis voorwerpen met deze letter op te zoeken. Deze voorwerpen mogen ze dan meebrengen voor in de lettermand. Elke maand bieden we twee nieuwe letters aan.

Als de kinderen bekend zijn met de letterklank gaan we over naar fase 2. In deze fase oefenen we het hakken en plakken van woorden. De kinderen leren hierbij dat een woord uit verschillende klanken bestaat. Welke klank hoor ik vooraan, achteraan en in het midden? We gebruiken hierbij klankzuivere medeklinker-klinker-medeklinker-woorden.

Fase 3: In deze fase wordt de letter spelenderwijs herhaald. We gebruiken hierbij alle zintuigen. We gebruiken klankgebaren en klankletters. Verder schrijven we letters in scheerschuim of in zand. Bovendien gebruiken we letterstempels en knutselen de letters. Daarnaast spelen we letterspelletjes in de kleine kring zoals memorie en letterlotto.

Samen poffertjes eten met de letter 'p'Buiten spelen in de herfst met de letter 'h'Klik hier voor de rest van de foto's

Kabouterpad
Afgelopen vrijdag zijn we in het kader van het project de herfst op kabouterpad geweest. Het weer was zoals het herfstweer nu eenmaal is: onbestendig. We hebben het programma dus een beetje aangepast en spelletjes gespeeld zoals takken van groot naar klein zoeken en paddenstoelen met een vergrootglas van dichtbij bekijken. Verder hebben we bladeren op een hoop geharkt (om de kabouters uit het bos te helpen) en heerlijke herfstsoep van bladeren takken en eikeltjes gemaakt. Ondanks het weer was het erg gezellig. Teruggekomen op school hebben we alle natte kleding over de verwarming te drogen gehangen. Samen hebben we gezellig naar “Koekeloere’’ gekeken. Tijdens het kijken naar een aflevering over (hoe kan het ook anders) storm en regen hebben we een lekker bekertje limonade gedronken, aangeboden door een "echte" kabouter.  
Het was een gezellige dag waarop we ook veel geleerd hebben!

Voor de foto’s klik hier.


Rin, tin, tin, daar loopt een dikke spin.
Rep, tep, tep, hij maakt een heel mooi web.
Draadje omhoog, draadje omlaag.
Draai maar in het rond en het is klaar vandaag.
Rin, tin, tin, daar loopt een dikke spin.
Rep, tep, tep, hij maakt een heel mooi web.
Draadje vooruit, draadje terug, draai maar in het rond
en handen op je rug.
Rin, tin, tin, daar loopt een dikke spin.
Rep, tep, tep, hij maakt een heel mooi web.
 
Met dit lied zijn gestart aan het nieuwe project “de herfst”. We hebben eerst besproken wat we allemaal al weten over de herfst en daarna wat we allemaal willen leren over de herfst.
Heel veel kinderen zijn naar het bos geweest en hebben allemaal kastanje en eikeltjes meegenomen waarna we samen een herfsttafel en een ontdekhoek hebben gemaakt. In deze hoek kunnen de kleuters de spinnen en de slakken heel goed van dichtbij bestuderen en verzorgen.Verder hebben we in de klas een herfstwinkel gemaakt waar de kabouters uit de kabouterhoek hun eikels, kastanjes en paddenstoelen kunnen kopen met zelfgemaakte één, twee, drie, vier en vijf eurobiljetten. Op deze manier wordt er samengewerkt tussen de kabouterhoek en de herfstwinkel en komen de kleuters in aanraking met eenvoudige optelsommen.
In de hal is er ook een ”verteltafel’’ bijgekomen. In deze hoek kunnen de kleuters het prentenboek “De spin die het veel te druk had’’ van Eric Carle uitspelen. Dit doen ze met behulp van het prentenboek, een handpop en kleine wereldspelmateriaaldieren uit het verhaal. Op deze manier wordt de lees-taal bevordering gestimuleerd.

Kortom het is echt herfst met de letter “h” in onze klas!   Afsluiting thema : De bakker

Deze week hebben we het project de bakker afgesloten met het bakken van een appeltaart in de klas samen met Nienke, de moeder van Tommy uit groep 3.
Alle kleuters hebben meegeholpen en het was een heerlijke appeltaart. We hebben er allemaal van gesmuld !
Voor de foto's Klik hier
Bezoek aan de bakkerij van bakker Ammerlaan.

Aangekomen bij de bakkerij stond de bakker al in zijn bakkerspak op ons te wachten. Eerst moesten we allemaal een netje op ons hoofd doen., zodat er geen haren van ons in de lekkere taarten van de bakker zouden komen. Stel je voor! Vervolgens kregen de kleuters een rondleiding door de bakkerij. We konden zien hoe de taarten met slagroom versierd werden. En we hebben wel 100 appeltaarten gezien. Dat rook lekker!!!Na de taarten afdeling bracht de bakker ons naar de broodafdeling. Hij vertelde dat de broden s’nachts, als wij nog in bed liggen, hem gebakken worden. Hier hebben we de zakken met meel en de grote machines gezien waarin het deeg wordt klaargemaakt. De kinderen wisten al goed aan de bakker te vertellen wat er allemaal nodig is om een brood te bakken. De bakker vond ons al heel knap. Tot slot kregen de kleuters allemaal limonade en een lekker koekje, en ze mochten allemaal een koekje versieren. Wat een feest. We kijken terug op een gezellige , leerzame ochtend.Voor de andere foto's klik hier

Schoolreisje Plaswijck Park
We zijn met z'n allen op schoolreisje naar Plaswijckpark geweest. Pompom ging met ons mee in de bus en we hadden er allemaal zin in. Leuk van de hoge glijbaan glijden, springen op het springkussen, op de verkeersbaan rijden met de skelters. Toen we honger kregen van al deze activiteiten hebben we heerlijk patatjes gegeten met een ijsje toe. Het was een erg gezellige dag!


 


Klik hier voor de andere foto's

Na de vakantie
Wat was het leuk om elkaar weer te zien na de vakantie, wat zijn alle kinderen gegroeid!
Net als in groep 1 gaan we dit schooljaar in groep 2 vanuit thema's werken. Ons eerste thema 'de bakker', Pompom zat 's ochtends in de kring heerlijk te ontbijten met een verse bruine boterham van de bakker. Zo kwam het leergesprek op gang met de vraag waar de boterham van gemaakt is: van koren van het land waar (vroeger in de molen) meel van gemaakt wordt in de fabriek. Dit meel wordt naar de bakker gebracht die er met gist, water en een klein snufje zout een heerlijk bruin brood van kan bakken. 

In de binnen-/buitenkring hebben we aan elkaar gevraagd, wat we die ochtend als ontbijt gegeten hadden. Eerst hebben we samen de vragen bedacht zoals: 'heb je een witte of bruine boterham gegeten?', 'wat heb je op je brood gegeten?', 'heb je je boterham zelf klaar gemaakt?'. Door deze gespreksvorm wordt de taal- denkontwikkeling en de sociale ontwikkeling van de kinderen gestimuleerd.

Vanuit de kring zijn we werkjes gaan maken over de bakker. Dit schooljaar gaan we anders te werk dan in groep 1. In groep 2 gaan de kinderen leren zelfstandig te werken. Het doel hiervan is dat de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van de kinderen gestimuleerd en bevorderd wordt. Bovendien leren ze zo te werken met uitgestelde aandacht.
Per week krijgen ze vier opdrachten met daarin verschillende doelen, zoals: creatieve ontwikkeling, tellen, passen/meten.Met hun naamkaartje gaan ze naar het planbord en kiezen ze zelf of ze een opdracht gaan uitvoeren of dat ze gaan spelen. Aan het eind van de week moeten alle opdrachten af zijn. Dit proces zijn we gestart met één opdracht per week, inmiddels zitten we al op vier. Natuurlijk worden ze tijdens dit proces begeleid en gestimuleerd. Als ze alle opdrachten hebben gemaakt hebben alle kleuters natuurlijk een stikker verdiend.
 
In de klas hebben we het onderwerp 'de bakker' beeldend gemaakt met een echte bakkershoek en bakkerswinkel waarin de kinderen het beroep als bakker kunnen ervaren. Op deze manier kunnen de kinderen spelend leren.


Naast de speelhoeken kijken we ook filmpjes van 'Koekeloere' en 'Huisje Boompje Beestje' op het Digibord over het thema 'de bakker'.
In de klas hebben we zelf een brood gebakken met de broodmachine en om het onderwerp helemaal beeldend te maken gaan we op excursie naar bakker Ammerlaan. Hier mogen we een kijkje nemen in de bakkerij om te zien hoe het brood door de machines gemaakt wordt en in de grote ovens afgebakken wordt.