goed voor elkaar
goed voor elkaar
goed voor elkaar
We kijken terug op een geslaagde flessenactie....
Een kijkje binnen
Ga naar het albumoverzicht
Nieuws van de leerkracht

Nieuws van de leerkracht


Welkom op de groepspagina van groep 2!

 

U vindt hier informatie over groep 2. Onze leuke uitjes en thema worden hier beschreven. Veel plezier met het lezen van onze avonturen!
U kunt hier klikken voor de fotoalbums.
Let op, hier heeft u een inlog voor nodig. Thema: Ik ben de dokter!

Vandaag is de ambulance bij ons op school gekomen. Gelukkig niet omdat er iets ergs is gebeurd, maar omdat we over het thema 'Ik ben de dokter' werken! De vader van Lisa uit groep 6 heeft ons geholpen met deze activiteit. ER was een ambulancebestuurder en een ambulancezuster die ons van alles hebben uitgelegd en veel spullen hebben laten zien.  Na uitleg door het ambulancepersoneel, mochten de kinderen allemaal plaatsnemen in de ziekenwagen en op de brancard. En wat is er leuker dan even de sirene laten loeien? Het was een geslaagde activiteit die ons nog lang zal bijblijven! De foto's kunt u hier vinden. 

We werken al een paar weken rondom het thema de dokter. Als startactiviteit hebben we allemaal verschillende toneelstukjes gespeeld over ziek zijn. Ook hebben we vlekjes op onze gezichten gekregen, pleisters geplakt en verband aangelegd. De betrokkenheid was erg groot! De komende periode werken we eerst over de dokter, gevolgd door het ziekenhuis. Samen met de kinderen hebben we nagedacht over de vraag: 'Wat weten we al over de dokter en wat willen we nog leren? Enkele vragen die gesteld zijn: ' Hoe klinkt een stethoscoop?', 'Waarom wordt je ziek', 'Waarom krijg je een prik als je niet ziek bent?', 'Waarom rijdt een ambulance zo hard?' 'Hoe kan de ambulance hard rijden met gladde sneeuw?'. Dit thema proberen we achter alle antwoorden te komen. Dit doen we door de vraag 'Mee naar huis te nemen', boekjes te lezen, filmpjes te kijken en met elkaar te brainstormen. Ook hebben we dit thema gave activiteiten. Zo heeft de moeder van Jahnavi heeft ons interessante informatie verteld en doktersspullen laten zien. De foto's zijn hier te vinden!

Onze grootste informatiebron is dit boek:De Nationale Voorleesdagen
 

Deze week staat in het teken van de Nationale Voorleesdagen. We zijn deze Nationale Voorleesdagen begonnen met een stevig ontbijt. Op woensdag mochten we in de pyjama's naar school. Dat was wel een grappig gezicht! Het leek eventjes alsof we allemaal op school hadden gelogeerd.. we gingen samen aan het ontbijt, en wat hebben de kinderen veel gegeten zeg! Ook hebben ze allemaal zélf hun brood gesmeerd en hun beleg erop gedaan. Gelukkig waren er ook een aantal mama's om te helpen waar nodig. Het ontbijt is gesponsord door slagerij De With en bakkerij Ammerlaan. 

De kleuters hebben een workshop gevolgd. Een juf van de bieb heeft ons verteld over: 'Een huis voor Harry'. Deze week lezen we extra voor in de klas, want voorlezen kun je nooit genoeg doen! Ook komen een aantal leerlingen uit groep zes in kleine groepjes voorlezen. Voorlezen stimuleert de woordenschat van kinderen, maar ook wordt de fantasie geprikkeld en leren verschillende emoties kennen. Ook worden er altijd verschillende onderwerpen besproken en ervaringen gedeeld. 

de foto's van de workshop, voorlezen van groep zes en het voorleesontbijt vindt u hier! Thema kers

We kijken terug op een mooie kerstperiode. De foto's zijn te vinden in de algemene fotoalbums. 
U kunt ook hier klikken. 


Thema Sinterklaas

Vandaag was de grote dag.. Sinterklaas kwam op school! Om half negen kwamen de kinderen uit groep zeven. De kinderen hebben voor de kleuters gezorgd gedurende het sintfeest buiten. Dat was erg fijn! Nadat we lekker hadden gedanst, kwam sinterklaas naar school toe. Maar wat was dat? Sinterklaas kwam niet op zijn paard.. Maar met een busje! Amerigo was best een beetje moe van al dat klimmen op de daken..  Toen sint aankwam, hebben we liedjes gezongen voor sinterklaas. Eenmaal binnen hebben we samen met groep 1 het feest gevierd. Sint had over elk kindje iets in zijn grote boek staan. We hebben zijn verjaardag gevierd, nog een paar dansjes gedaan en toen was het al weer klaar. In de klas kwam er nog een pietje met ons mee. Hij vond dat we het zo goed hadden gedaan, dat we wel een kadootje hadden verdiend. Wat fijn! Na een glaasje limonade en een snoepje was het tijd voor de spelletjes. We hebben echte pietenspelletjes gespeeld. Zo hebben we Kadootjes in de schoorsteen gegooid, de was op gehangen, kunstjes voor sinterklaas gedaan, pepernoten sjoelen, met een knikker op een lepel lopen, pepernoten stapelen en pepernoten eten zonder je handen te gebruiken. Het was een heel groot feest, maar helaas is het nu weer klaar. Vanaf morgen starten we met 'Kerst'! 

Er zijn gave foto's gemaakt door Nanning. Deze kunt u hier vinden. 
De foto's van de spelletjes en een aantal van sinterklaas vindt u hier
 


Pietengym!

Alle pieten op een rij
Zet je handen in je zij
Strek je armen, buig je rug
Spring naar voren en terug.

1,2 hupsakee
Sinterklaasje doe je mee?
1, 2, hupsakee
Sinterklaas doet mee

Luister eens naar de muziek,
wij doen pietengymnastiek.
Luister eens naar de muziek,
Wij doen pietengymnastiek!

Ja, ja! wij hebben allemaal ons pietendiploma gehaald. Nu zijn we echte hulppieten.
De foto's van ons ''pietenexamen'' vindt u hier!Thema herfst 

Dit thema gaan we de herfstvruchten leren, en maken we kennis met de leefgewoonten van dieren. De woorden winterslaap, voorraad en verzamelen zullen vaak voorkomen! Op rekengebied koppelen we dit thema aan verschillende activiteiten met kastanjes. Met behulp van de kastanjes, eikeltjes en nog veel meer leren we om te sorteren op soort, grootte, kleur en vorm. Om de kinderen warm te maken voor dit thema, hadden we gister een echte egel in de klas. We hebben goed naar de egel kunnen kijken en hebben er veel over geleerd. Wist je bijvoorbeeld dat een egel alleen wormpjes, slakjes en andere diertjes eet? Dat een egel zich nu vol gaat eten om daarna heel erg lang te gaan slapen? Om goed voor 'Snuffel' te zorgen, hebben we buiten rupsjes en wormpjes gezocht. Ook vonden er een aantal kinderen slakjes. Toen we Snuffel goed hadden bekeken, is hij lekker in zijn donkere holletje gekropen.  Een aantal kinderen hebben de doos van Snuffel versierd, dat is wel zo gezellig. Ook zijn er kinderen die een naambordje en een etensbakje hebben gemaakt. 

Om het thema meer van de kinderen te maken hebben we echte groep 2 hoeken bedacht. Allereerst hebben we een onderzoekhoek op de gang waar we dieren kunnen bekijken en onderzoeken. Ook hebben we een begin gemaakt met de herfstwinkel. Vraag er maar eens naar! Thuis mogen de kinderen ook spullen meenemen van de herfst (zelf gevonden spullen, kleding, knuffels, boekjes e.d.) We kijken uit naar een heel gaaf thema!

Als introductie van het thema zijn we vandaag naar het bos gegaan. We hebben een heleboel paddenstoelen gevonden en ook een hele hoop verschillende diertjes gezien. Sommige hebben we in onze diervriendelijke potjes meegenomen. Op de foto's is te zien hoe betrokken de kinderen waren bij deze activiteit. De foto's van het onderzoeken zijn hier te vinden. 
De foto's van het kabouterpad zijn hier te vinden. 


De lettertafel

k
de eerste drie weken hebben we gewerkt over de letter K. De kinderen hebben in de klas al heel veel spullen gevonden met de letter k. Ook van thuis hebben de kinderen spulletjes meegenomen. Het is goed om de kinderen te betrekken bij zulke activiteiten. Op deze manier worden de kinderen op een speelse manier enthousiast gemaakt voor letters. Dit alles is wel op oefenniveau. Ze hoeven de letters nog niet te beheersen. b

gekoppeld aan de brandweer hebben we over de letter b gewerkt. Een moeilijke letter, want ja de d, p en q lijken ook wel heel erg op de b! Het geeft helemaal niets als ze dit verschil nog niet zien. Op de foto is te zien dat de kinderen weer erg betrokken waren bij deze letter. Fijn om te zien dat de kinderen en ouders zo enthousiast zijn! 


 


Thema: 'de Brandweer'

Na de vakantie zijn we gestart met het thema de brandweer. Verschillende hoeken zijn ingericht naar het thema. Zo hebben we een brandweerhoek en zijn er woordkaarten te vinden in de schrijfhoek. Ook de leeshoek is aangepast met boeken van het thema en hebben we duplo van het thema. Ook de werkjes zijn aangepast aan het thema.  Door middel van verschillende technieken zijn de kinderen doelgericht aan het werk. Vouwen, ontwerpen, tekenen, puzzelen, scheuren zijn maar een paar voorbeelden van de werkjes. De werkjes van de kinderen hangen op in de gang, daar kunt u ze bewonderen.  We beginnen een thema vaak met 'Wat weten we al' en 'wat willen we leren. We oriënteren en brainstormen in tweetallen over het thema, daarna mogen de tweetallen hun opgedane kennis aan elkaar vertellen. Deze kennis plakken we onder 'dit weten wij al'. Vervolgens denken we na over wat we nog willen gaan leren.  De verschillende opmerkingen plakken we onder het kopje 'dit willen wij leren'. We overleggen met elkaar hoe we deze vragen kunnen beantwoorden. Met een filmpje, een boekje, of vragen aan de brandweerman zelf?  Aan het eind van het thema evalueren we of we antwoorden hebben op onze vragen.  Dit is altijd een eyeopener voor mij als leerkracht. De kinderen weten en kunnen al zo veel! Vanwege de privacy zijn de namen van de kinderen verborgen. Op 26 september zijn we naar de brandweerkazerne toe geweest, spannend! Na een wandeling zijn we aangekomen bij de brandweerkazerne. Daar kregen we uitleg van Brandweerman Arjen,  Brandweer man Jochem en Brandweerman Danny (de papa van Mike). We hebben besproken wat de brandweer allemaal doet en we hebben naar de pakken gekeken. Ook hebben we uitleg gekregen over de brandweerauto. We hebben bekeken wat er allemaal in zit en hoe alles werkt. Ook hebben we een rondje door Bleiswijk gereden met de brandweerauto, misschien heeft u de sirene wel gehoord? ;) We kijken terug op een zeer geslaagd uitje. Op de weg naar huis zijn we nog even langs de speeltuin geweest.  Nogmaals dank voor de ouders die mee zijn gegaan!

Voor de foto's kunt u hier klikken. 

Schoolreisje!

We kijken terug op een geslaagd schoolreisje. Om half tien stond de bus klaar om te vertrekken.  Nog even naar de WC, onze gele hesjes aan en een naamkaartje opgespeld. Het ritje in de bus was erg gaaf! Toen we aankwamen bij Plaswijckpark heeft de buschauffeur ons uitgezwaaid: 'Tot straks'! Nadat we samen een foto hadden gemaakt zijn we in groepjes uiteen gegaan. In het park zijn veel plekken waar je lekker kunt spelen. Zo is er een kleine en een grote verkeerstuin, een grote binnenspeeltuin, een treintje, springkussens, etc. We hebben zelfs ook wat dieren gezien! Om twaalf uur hebben we lekker patatjes gegeten en een pakje limonade gedronken. Vervolgens mochten de groepjes nog even op stap en om half twee kregen we een lekker ijsje. Moe maar voldaan zijn we teruggekeerd naar school. Daar stonden de juffen en onze pappa's en mama's ons toe te zwaaien. Het was een heel geslaagd schoolreisje.  U kunt de foto's terugvinden in het fotoalbum.  Of u kunt hier klikken. Veel plezier!
Korfballes

Afgelopen dinsdag heeft korfbalvereniging Weidevogels een les gegeven aan de kleuters. De kinderen leerden op een spelenderwijs kennis maken met de technieken die bij korfbal gebruikt worden. Zo hebben we geleerd hoe we goed kunnen gooien en vangen, maar kwam ook bijvoorbeeld rollen en reactievermogen aan bod. Het diamantenroofspel was favoriet. Op de foto's is goed te zien dat ze het erg naar hun zin hadden! 
Er wordt op zaterdag structureel korfballessen verzorgd voor de kleintjes. Dit wordt de kangoeroeclub genoemd.